"Zorgeloos Verzekerd"

"Vertrouwd dichtbij"

 

"Onafhankelijk advies"

"Maatschappelijk betrokken"

Koopt u in 2016 uw droomhuis?

4 maart 2016

Het gaat goed met de huizenmarkt. In 2015 werd zo’n 20% meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Die trend zet in 2016 door, denkt NVM-voorzitter Ger Hukker: “Dat komt door onder andere de lage hypotheekrente en een toegenomen consumentenvertrouwen.” Hij geeft nog een paar feiten: “De tussenwoning is het snelst verkopende woningtype, het verschil tussen vraag- en verkoopprijs wordt kleiner en de huizenprijzen beginnen te stijgen.” Overweegt u een huis te kopen? Waar moet u aan denken?

Renteontwikkelingen
De hypotheekrente is nog steeds heel laag. Dat komt door de crisismaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Door lenen aantrekkelijk en sparen onaantrekkelijk te maken, hopen ze onder meer aankopen van huizen te stimuleren. Omdat de maatregelen nog niet het gewenste effect hebben, heeft de ECB besloten ze uit te breiden en te verlengen tot 2017. Daardoor is de verwachting dat de hypotheekrente ook in 2016 laag zal blijven.

Hypotheekvoorwaarden
Bedenk dat (een lagere) rente niet de enige reden mag zijn om voor een bepaalde hypotheek te kiezen. Soms berekenen geldverstrekkers een lagere rente door de voorwaarden te beperken. Let er dus ook op dat wat u belangrijk vindt in de voorwaarden is opgenomen. Bijvoorbeeld: is uw hypotheekverstrekker bereid mee te denken als u werkeloos wordt? En wat zijn zijn mogelijkheden bij rentedaling, versneld aflossen of een verbouwing?

Verhuisregeling
Een andere belangrijke voorwaarde is de verhuisregeling. Stel u heeft uw droomhuis gevonden. De koop is gesloten en u gaat op korte termijn verhuizen. Wilt u uw hypotheek meenemen? Check dan uw hypotheekvoorwaarden op de verhuisregeling. Deze biedt u de mogelijkheid uw bestaande hypotheek voort te zetten voor uw nieuwe huis onder dezelfde rente en rentevaste periode. Het is overigens geen garantie dat u de hypotheek automatisch kunt voortzetten. Uw inkomen zal evengoed opnieuw worden getoetst.

Wijzigingen 2016
Tot slot: wat zijn de belangrijkste wijzigingen op de hypotheekmarkt per 1 januari 2016?


Hypotheekrenteaftrek
Het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is, is per 1 januari 2016 gedaald van 51% naar 50,5%. Dit geldt voor huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten.


Maximale hypotheek
Een nieuwe hypotheek mag vanaf 1 januari 2016 maximaal 102% van de marktwaarde van de woning bedragen. Dat was in 2015 nog 103%. Het percentage wordt verder afgebouwd tot in 2018 bijkomende kosten niet meer meegefinancierd kunnen worden.


Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Met ingang van 1 juli 2016 daalt de NHG-grens van € 245.000 naar € 225.000. Dit is het maximale bedrag (inclusief 6% aan kosten) dat u mag lenen om in aanmerking te komen voor de NHG.Terug naar nieuwsoverzicht